Första läxhjälpstillfället med NU: Nolla Utanförskapet

I går kväll hölls det första läxhjälpstillfället, i samarbete med NU: Nolla Utanförskapet, på Moll Wendéns kontor här i Malmö. Det var med spänd förväntan som vi välkomnade 11 elever från skolor i Eslöv och Malmö som kom i sällskap med representanterna Wanda Throne-Holst och Teodor Niemann från NU.

NU:s vision är att alla ungdomar ska bli sedda, hörda och få de rätta verktygen för att komma in i samhället och arbetslivet. Läxverkstäderna riktar sig därför till elever som bor i utsatta områden eller som kommer från en utsatt hemmiljö.

”Det kändes bra och lite nervöst att ta emot ungdomarna”, säger Stephanie Stensson, advokat på Moll Wendén.

Eftersom det var länge sedan man själv gick i skolan var vi inte helt säkra på att vi skulle kunna hjälpa eleverna med deras läxor. – ”Efter en kort introduktion där vi berättade lite om oss och vår verksamhet delades eleverna upp i tre olika grupper”, berättar Elisabeth André som även är CSR-ansvarig på Moll Wendén.

Matematik, svenska och juridik

Det blev tre olika grupper som var för sig arbetade med matematik, svenska och juridik. Några av eleverna har nyligen anlänt till Sverige och var i behov av hjälp med att hitta de rätta orden i språket. – ”Detta är vi som jurister extra glada för då språket till mångt och mycket är vårt arbetsredskap”, säger Stephanie Stensson och tillägger att det var roligt att bli påmind om vad som hände under upplysningen som en av eleverna hade som historieläxa.

En svår juridikuppgift

Gruppen som hade juridik som tema blev utmanade av en klurig arvsrättslig fråga. Med hjälp av en stor whiteboardtavla försökte advokaterna Martin Morén Jönsson och Louise Strömberg att pedagogiskt förklara hur en bodelning och ett arvskifte skulle gå till med såväl särkullbarn och skulder med i bilden. – ”Detta skulle kunna vara en tentafråga på universitetet!”, utbrister Martin Morén Jönsson. Ungdomarna tog väl till sig de nya kunskaperna och kunde till slut repetera facit som ett rinnande vatten.

Läxhjälpen kommer under 2019 att rotera mellan ett antal olika företag i Malmö med uppehåll för lov. Nästa tillfälle hos Moll Wendén är den 10 april, vilket vi alla ser mycket fram emot.