Han är Årets Tekniker 2014

Vinnaren i årets upplaga av tävlingen Årets Tekniker är Orbital Systems VD Mehrdad Madjoubi. Att tillhandahålla rent vatten till en växande befolkning är en viktig framtidsfråga och en stor utmaning i många av världens länder. Med Orbitals duschar minskar åtgången på både vatten och energi utan att ge avkall på varken hygien eller vattenkvalitet. Orbital Systems unika duschar ger en vattenbesparing på 90% och en energibesparing på 80%.

Juryns motivering lyder:

Mehrdad Mahdjoubi har utifrån sitt tekniska kunnande utvecklat en innovativ affärsidé som värnar om både miljö, klimat och ekonomi. Produkten syftar till att skapa ett effektivt men hållbart samhälle och kommer att göra skillnad för människor långt in i framtiden. På vägen har redan flera arbetstillfällen skapats. Den tekniska uppfinningen har dessutom potential som sträcker sig utanför Sveriges gränser, vilket bidrar till att stärka bilden av Sverige som ett innovativt land. Därför utser juryn Mehrdad Mahdjoubi till Årets Tekniker 2014.

-Teknik hjälper den enskilda människan i många situationer, men frågan är om inte årets vinnare och hans uppfinning snarast ska ses som en hjälp för hela mänskligheten. Miljöteknik som kan komma till rätta med resursslöseri i lyckligt lottade delar av världen och samtidigt möjliggöra effektiv resursanvändning i andra, har enorm och global genomslagskraft. Jag vill påstå att Orbital Systems har tekniken som världen helt enkelt inte har råd att tacka nej till säger David Klose, advokat och partner på Moll Wendén.

Priset Årets Tekniker vill lyfta fram teknikens betydelse för människor och samhälle. Innovativa tankesätt och modiga människor med nya idéer och tekniska lösningar krävs för att vi ska kunna konkurrera på en global marknad. Priset visar på goda exempel.

– Det finns priser till ledare, ekonomer och innovatörer, men det är alltför sällan som vi uppmärksammar tekniker. Det finns studier som visar att det år 2030 beräknas råda brist på över 50 000 ingenjörer. Genom ”Årets Tekniker” kan vi lyfta tekniker som yrkeskategori, och förhoppningsvis också skapa intresse för teknik, och därmed bidra till att stärka Sveriges långsiktiga konkurrenskraft, säger Kerstin Lindell, vice ordförande i Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

Läs mer om priset och vinnare

Läs mer om Årets Tekniker på handelskammaren.com och www.facebook.com/aretstekniker

Läs mer om den prisvinnande rymdduschen på http://orbital-systems.com/

Om tävlingen

Priset grundande år 2013 och har som syfte att lyfta fram teknikens betydelse och belöna en person som visat att teknik kan göra stor skillnad och bidra till positiva förändringar för människor. Bakom priset står förutom Handelskammaren och Moll Wendén även Alfa Laval, Bona AB, Chefspoolen, Deloitte, HMS, Ny Teknik, SEB och Trelleborg AB.

Vinnaren utses med hjälp av nomineringar och pristagaren erhåller ett stipendium på 50 000 kronor samt en CSR-check på samma belopp att dela ut till ett valfritt projekt som främjar ungdomar och utbildning. Prisutdelningen äger rum kl. 17.30 i Malmö Börshus den 27 november i samband med Handelskammarens höstmöte.