sommarnotarie

Min tid som sommarnotarie på Moll Wendén

Jag har varit sommarnotarie på Moll Wendén i åtta veckor nu och tiden har flugit iväg. Sedan dag ett har jag haft fullt upp med roliga, spännande och utmanande uppgifter. Det är stor skillnad på att plugga juridik på universitetet och att arbeta med det i praktiken. Det finns inte en bok eller tentafråga som avspeglar verkligheten och alla omständigheter som föreligger i verkliga livet.

Den absolut största skillnaden från att studera är faktiskt just det. Man inser att det finns juridik i det mesta och att inget fall är det andra likt. Under de här två månaderna har jag lärt mig att det i princip aldrig fungerar att ge två klienter samma svar just för att deras situationer aldrig är identiska. På utbildningen lär man sig en metod men det är först nu som jag faktiskt insett det på riktigt.

Mitt självförtroende har höjts

Utbildningen präglas dessvärre av en betygshets och prestige som jag tycker är oerhört onödig då alla på juristutbildningen är duktiga och drivna människor som faktiskt inte behöver omges av ett sådant klimat. Jag är säker på att studenterna hade presterat minst lika bra, om inte bättre, utan denna hets. Under sommaren har mitt självförtroende höjts enormt när det kommer till juridiken, alla på byrån har trott på mig och utmanat mig dagligen samtidigt som de har stöttat och förklarat i allt det svåra och komplicerade. Jag kände fort att det faktiskt inte finns några dumma frågor och att man kommer så mycket längre på att hjälpa än att stjälpa. Givetvis är man ansvarig för sin egen ”framgång” och kunskap men genom att dela med sig och få ta del av andras erfarenheter blir man så mycket bättre.

Härligt klimat på byrån

Det bästa med Moll Wendén är det härliga klimatet på byrån. Människorna är otroligt drivna men också väldigt ödmjuka gentemot både yrket och varandra. Ingen är fullärd trots tiotals år i branschen vilket är väldigt inspirerande. Framförallt att detta erkänns och driver dem snarare än sopas under mattan och förnekas. Jag har fått full uppmärksamhet och möjlighet till feedback och förklaringar vilket har givit mig mycket kunskap och utvecklat mitt juridiska tänkande.

Det är guld värt att få testa på den verkliga juridiken under en sommar och jag är oerhört tacksam för denna möjlighet!

Ida Köhler, sommarnotarie 2018

Relaterat innehåll: Vill du ansöka som sommarnotarie hos oss?